Colesterolul la control!
Un studiu efectuat recent in Statele Unite relevă faptul că în timp ce 86 de milioane de adulți din Statele Unite au un nivel ridicat de colesterol, o treime dintre ei spun că nu și-au verificat nivelul colesterolului în ultimii cinci ani.
Conform statisticilor din România, aproape jumătate dintre români au colesterolul peste valorile normale.
Testarea colesterolului – și păstrarea lui sub control – este esențială pentru prevenirea bolilor de inimă și a altor probleme grave de sănătate. Colesterolul devine „inamicul” nostru în cazul unui nivel crescut al acestuia în sânge, în special corelat cu creșterea LDL – “colesterol rau”.
Cât de dăunător este „colesterolul rău” pentru sănătate?
Colesterolul are o reputație proastă, deoarece există dovezi puternice care leagă nivelurile mai ridicate ale acestuia de acumularea de plăci de grăsime în artere care duc în timp la întărirea pereților vaselor de sânge. În termeni medicali, aceasta se numește ateroscleroză. În cele din urmă, acumularea poate bloca fluxul de sânge către inimă, provocând un atac de cord. Bucățile de placă se pot rupe și se pot ajunge în alte părți ale corpului, provocând un accident vascular cerebral.
Majoritatea oamenilor nu au niciun simptom până când arterele lor sunt deja sever înfundate. De aceea, medicii verifică nivelul colesterolului pentru a detecta și trata problemele cardiovasculare devreme, a spus dr. John Wilkins, profesor asociat de cardiologie și epidemiologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Controverse multiple
De-a lungul anilor, asocierea dintre dietă și ateroscleroză a prins contur, dar și controversele au crescut. Criticii au remarcat că iepurii nu consumă colesterol în sălbăticie, iar oamenii nu consumă colesterol accidental. Marea majoritate a alimentelor care au un conținut ridicat de colesterol, cum ar fi friptura sau untul, sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate. Excepții notabile de la această regulă fac gălbenușurile de ou și crustaceele, cum ar fi creveții, homarul și crabul .
În 1965, un studiu de referință de la Harvard a arătat că grăsimile saturate au exercitat un efect mai mare asupra colesterolului seric decât asupra colesterolul alimentar. Studiile ulterioare au susținut această concluzie, inclusiv studiul Western Electric, apărut în British Medical Journal în 1997 .
Când ai nevoie de un test de colesterol?
Potrivit Asociației Americane a Inimii, toți adulții de 20 de ani sau peste ar trebui să-și verifice colesterolul la fiecare patru până la șase ani. Este posibil să aveți nevoie de controale mai frecvente dacă aveți anumiți factori de risc, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet sau antecedente familiale de boli de inimă.
Care sunt nivelurile normale de colesterol?
Ceea ce este considerat „normal” depinde de mai mulți factori. Nivelul colesterolului crește în general odată cu vârsta. Bărbații tind să aibă niveluri mai ridicate de-a lungul vieții, în timp ce femeile înregistrează de obicei o creștere în timpul sarcinii sau la menopauză . Anumite gene pot influența, de asemenea, cât de mult colesterol produce corpul tău.
Poate cel mai important număr de urmărit este LDL, care este considerat „colesterolul rău” care se poate acumula pe pereții arterelor. Pentru majoritatea oamenilor, LDL ar trebui să fie sub 100 mg/dL – cu cât mai mic, cu atât mai bine.
HDL, cunoscut și sub denumirea de „colesterol bun”, preia colesterolul suplimentar din artere și îl transportă înapoi în ficat, astfel încât să poată fi eliminat din organism. De aceea, nivelurile mai mari de HDL sunt considerate în general mai bune. Scopul este să mențină HDL peste 40 mg/dL, cu peste 60 considerat optim.
Dar atunci când HDL este mai mare de 80 mg/dL la bărbați sau 100 mg/dL la femei, își poate pierde funcția de protecție și, în schimb, accelerează ateroscleroza, dezvăluie alte studii.
(preluare nytimes.com)