Tocană savuroasă de legume
Preparând această rețetă de post o să uitați drumul spre măcelarie.
Nu există o listă de ingrediente bătută în cuie, o adaptăm în funcție de ce găsim prin frigider, prin cămară și după gust.
Elementele fixe sunt vinetele, ceapa, roșiile, măslinele, tulpinile de țelină.
Se mai pot pune capere, muguri de pin.
Ingrediente de pornire pentru tocană
3 vinete mari sau 4 mai mici
1 ceapă mare sau 4-5 fire de ceapă verde
un ardei gras
niște tije de țelină apio (3-4-5 bucăți)
niște ulei de măsline
1-2 linguri de capere în oțet, dacă ne incomodează prin frigider
200 g măsline verzi
400 g roșii decojite în sos tomat sau cuburi (sau pasate)
frunze de busuioc proaspăt
sare
2 lingurițe zahăr
puțin oțet
Vinetele se taie cubulețe, cu tot cu coajă, se lasă cu sare într-o strecurătoare, ca să își lase zeama. Apoi se storc și se așază pe hârtie de copt, se stropesc cu ulei de măsline și se dau la cuptor până se înmoaie. (cam 20 de minute la 220 de grade)
Ceapa se călește, apoi se adaugă tijele de țelină, ardeiul, caperele murate, conserva cu roșii, măslinele verzi, busuiocul, pe rând, treptat, lăsându-le să se perpelească un pic.
După ce se înăbușă bine ceapa cu legumele, se adaugă vinetele coapte (se pot și prăji în tigaie pentru o variantă mai puțin light), zahărul și oțetul, pentru un pic de aciditate.
Se poate servi caldă, rece, călduță, oricum. Este lejeră și gustoasă.
Poftă bună!